
Zeytin
( Olea europaea ), subtropikal geniş yapraklı yaprak dökmeyen ağaç ( Oleaceae familyası ) ve yenilebilir meyvesi. Zeytin meyvesi ve yağı, Akdeniz mutfağının temel öğeleridir ve bölge dışında popülerdir.
zeytinYağ ve otlarla kaplanmış siyah ve yeşil zeytin.
Ağacın güzelliği binlerce yıldır övülüyor. Yenilebilir zeytin, Girit adasında MÖ 3500 civarında yetiştirildi . Sami halkları görünüşe göre onu MÖ 3000 gibi erken bir tarihte geliştirdiler . Zeytinyağı, Homeros zamanında Yunanistan'da vücudu meshettiği için ödüllendirildi ve yaklaşık MÖ 600 Romalıların önemli bir ürünüydü . Daha sonra zeytin yetiştiriciliği Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelere yayılmış, ağaç da uygun iklimlerde süs bitkisi olarak dikilmiştir.
Fiziksel tanım
Zeytin ağacının yüksekliği 3 ila 12 metre (10 ila 40 fit) veya daha fazladır ve çok sayıda dalı vardır. Onun yaprakları , kösele ve mızrak şeklinde, alt koyu yukarıda yeşil ve gümüşü ve dal üzerinde birbirlerine zıt eşleştirilmiş. Odun çürümeye karşı dayanıklıdır. Üst kısım geri ölürse, genellikle köklerden yeni bir gövde ortaya çıkacaktır .
ZeytinlikYunanistan'ın güney Peloponnese bölgesinde Sparta yakınlarındaki bir koruda zeytin ağaçları. Peter Eastland / yaş
Zeytin ağaçları ilkbaharın sonlarında çiçek açar; küçük, beyazımsı çiçekler yaprakların dingillerinde gevşek kümeler halinde taşınır. Çiçekler iki türdendir: mükemmel, zeytin meyvelerine dönüşebilen hem erkek hem de dişi kısımları içerir; ve sadece polen üreten kısımları içeren erkek . Zeytin rüzgarla tozlaşır. Zeytinde meyve tutumu genellikle düzensizdir. Bazı bölgelerde, özellikle sulama ve gübrelemenin yapılmadığı yerlerde, alternatif yıllarda vermek kuraldır. Ağaçlar bir yıl yoğun bir mahsul verebilir ve ertesi yıl çiçek açmayabilir.
zeytin Zeytin ağacındaki çiçekler ( Olea europaea ). Sputnikcccp Aboneliğinizle 1768 Birinci Sürümümüzün içeriğine özel erişim elde edin. Bugün abone olun
zeytin meyvesi , şeftali veya erik gibi botanik olarak sert çekirdekli meyve olarak sınıflandırılır . Taşın içinde bir veya iki tohum vardır . Zeytinler, maksimum yağ içeriğine (taze ağırlığın yaklaşık yüzde 20-30'u) ve en büyük ağırlığa, çiçek açtıktan altı ila sekiz ay sonra sahip olma eğilimindedir . Bu aşamada siyahtırlar ve birkaç hafta ağaca tutunmaya devam edeceklerdir.
yeşil zeytinDaldan sarkan olgunlaşmamış zeytinler ( Olea europaea ). AdstockRF
Yetiştirme ve yağ üretimi
Ticari zeytin üretimi genellikle dünya çapında, 30 ° ile 45 ° N enlemleri arasında ve 30 ° ile 45 ° G arasında, büyüme ve bereket için iklim gereksinimlerinin bulunabileceği iki kuşakta gerçekleşir. Zeytin çeşitleri tohumdan çıkmaz. Fideler genellikle kalitesiz meyve verir ve belirtilen çeşitlerden birine tomurcuklanmalı veya aşılanmalıdır . Zeytin edilebilir yayılır ilkbaharda fidanlık satırda yer alan ahşap kesimler ile ya da bir sis spreyi altında köklü küçük, yapraklı kesimler tarafından ya kesimler tarafından yayılan çerçevesi. Ağaçlar 4 ila 8 yıl içinde doğurmaya başlar, ancak 15 veya 20 yıl boyunca tam üretime ulaşılmaz. Yağ çıkarma meyveleriolgunlaşmasına izin verilir, ancak gıda olarak işlenmek için olgunlaşmamış meyveler ağaçtan toplanır veya sallanır. Her iki tür zeytinin, sofralık ve yağın yüzlerce adı sıcak iklimlerde yetiştirilir. In Kaliforniya , böyle Misyon çeşitli olarak zeytin tablo kullanımı için neredeyse sadece yetiştirilmektedir. Avrupa'da Picual, Nevadillo ve Morcal gibi zeytinler çoğunlukla yağ için yetiştirilmektedir.